Over Ewoud

Afgestudeerd als politicoloog, werk ik als zelfstandig onderzoeker en adviseur op de terreinen inclusiviteit, emancipatie, islam, discriminatie en radicalisering.
Ook geef ik met plezier leiding aan een project of organisatie en schrijf ik journalistieke producties of fictie.

(foto: Marjan Borsjes)

Ik verdiep me nu 30 jaar in sociale vraagstukken. De onderwerpen variëren van inclusiviteit, integratie en radicalisering tot sociaal werk, onderwijs, media en kunst & cultuur. Ik doe dit in verschillende rollen: als onderzoeker, project- en interimmanager, trainer en adviseur en werk voor onder andere gemeenten, de Rijksoverheid, NGO’s, woningcorporaties, theatergezelschappen en migrantenorganisaties.

Ik wil graag weten hoe mensen hun plek kunnen vinden in de samenleving en op welke wijze soms complexe processen van identiteitsontwikkeling, in- en uitsluiting, groepsvorming en communicatie daarbij een rol spelen. Hoe kunnen we een prettige samenleving creëren waarin ieder mens de vrijheid heeft om zichzelf te zijn?

Ik verzamel kennis met verschillende soorten onderzoek: kwalitatief onderzoek, evaluatie-onderzoek, factchecks en praktijkgericht(actie)onderzoek en doe hiervan verslag in toegankelijke publicaties met concrete aanbevelingen en adviezen. Ik krijg er energie van om dit samen met anderen te doen en werk bijvoorbeeld graag samen met grassrootsorganisaties en met andere onderzoekers.

In 2005 startte ik uit onvrede over de hijgerigheid waarop het debat over integratie verliep een blog en noemde dit gekscherend Republiek Allochtonië. Hierop bood ik vele (zelf)organisaties een platform. Er verschenen inmiddels duizenden achtergrondartikelen, factchecks en opinie-artikelen met veel aandacht voor mensenrechten, discriminatie en islam in Nederland. In 2016 ontving ik als oprichter en hoofdredacteur van dit blog voor onze inzet voor de mensenrechten de Clara Meijer Wichmannpenning.

Tot slot schrijf ik fictie. Ik publiceerde o.a. een roman (Isa, 2008) en zes toneelstukken die in Nederland en België zijn opgevoerd. Ik ben nu bezig met het schrijven van een ‘corona-voorstelling’, een vervolg op mijn stuk De Perenboom. Het stuk zal in het voorjaar van 2021 in premiere gaan. Mijn toneelstukken worden omschreven als (licht) absurdistisch en humoristisch.
Meer in mijn bio


Onderzoek

Theater

Bio

Meer lezen:

Laatste blogs


 • God en geloof in de verkiezingsprogramma’s van confessionele partijen
  Halverwege de jaren 60 hadden de confessionele partijen nog een meerderheid in de Tweede Kamer. Sinds 1967 zijn de partijen die zich laten inspireren door het (christelijk) geloof hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. Vanaf 2010 halen de confessionele…
 • Jaaroverzicht Republiek Allochtonië 2020
  In 2020 verschenen er ruim 100 artikelen op Republiek Allochtonië. Net als voorgaande jaren maakte ik een jaaroverzicht. Welke artikelen werden het meest gelezen? Discriminatie, racisme, moslimdiscriminatie In dit jaar kwam er dankzij Black Lives Matter (BLM) wereldwijd, dus ook…
 • Kabinet en Kamer zoeken nog naar aanpak van moslimhaat en moslimdiscriminatie
  Sinds ongeveer 2010 wordt in het Nederlandse parlement aandacht gevraagd voor het tegengaan van moslimdiscriminatie en moslimhaat. De discussie spitst zich steeds meer toe op de vraag of specifiek beleid noodzakelijk is. Wat gebeurde er in 2020? Een overzicht. Op…
 • Antisemitisme. De cijfers (2019) en het beleid (2020)
  In Nederland worden door verschillende instellingen antisemitische incidenten geregistreerd. In dit blog een overzicht van alle cijfers die in 2020 zijn gepubliceerd en een korte beschrijving van enkele initiatieven van het kabinet en de Tweede Kamer die de afgelopen twee…