Home

Ewoud werkt als zelfstandig onderzoeker, adviseur, projectleider, (interim-)manager en schrijver. Hij is sinds 1990 in deze functies werkzaam op de terreinen van inclusiviteit, emancipatie, representatie, islam, discriminatie en polarisatie/radicalisering.

Als onderzoeker doet hij kwalitatief onderzoek, evaluatie-onderzoek, literatuuronderzoek en  praktijkgericht (actie-)onderzoek. Hij werkt vaak met actieve betrokkenheid van grassrootsorganisaties en werkt graag samen met kennisinstituten en andere ZZP’ers.

logo_republiek_allochtonieOmdat het debat over integratie en islam volgens Ewoud de laatste decennia te veel gedomineerd werd door frames en vooroordelen, startte hij in 2005 het blog Republiek Allochtonië waarop veel aandacht wordt besteed aan factchecking en het toegankelijk maken van wetenschappelijk onderzoek voor een breder publiek. Ook wordt op dit blog, dat op vrijwillige basis wordt onderhouden, een podium gegeven aan nieuwe publicisten en organisaties van Nederlanders met een migratieachtergrond. Voor dit werk en zijn inzet voor de mensenrechten ontving Ewoud in 2016 de Clara Meijer Wichmannpenning (Laudatio). Ewoud was daarnaast mede-initiatiefnemer van de factchecksite stellingchecker en de website polderislam.nl. 

Daarnaast schrijft Ewoud fictie. Hij publiceerde o.a. een roman (Isa, 2008) en schreef zes toneelstukken die in Nederland en België zijn opgevoerd. 

Ewoud heeft veel interesse voor politiek, geschiedenis, cultuur en sport. Hij houdt van lekker eten, woont in Amsterdam-Oost en is vader van twee geweldige dochters. Een uitgebreidere beschrijving  van activiteiten in verleden en heden hier.

Laatste boek: Samen met Roemer van Oordt schreef Ewoud Zuilen in de polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland

Contact


Ewoud werkt op het leukste freelancerskantoor van Amsterdam, de Wallenburgpers,

O.Z. Voorburgwal 129-II
1012 EP Amsterdam
Telefoon: 06 413 99 333
Mail:  info (at) ewoudbutter.nl

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ewoudbutter/

Ewoud is aangesloten bij het Onderzoekerscollectief, een collectief van zelfstandige onderzoekers in het sociaal domein.