Karskensprijs
‘Als wetenschapper vind ik dat je altijd op zoek moet blijven naar je eigen ongelijk.’ Deze uitspraak is van Jean Tillie, hoogleraar in de politicologie. Hij formuleert een helder uitgangspunt voor het bedrijven van wetenschap . En wat mij betreft zou het voor iedere burger een mooi motto kunnen zijn. Het twijfelen aan de waarheid is niet alleen essentieel voor de ontwikkeling van kennis, het is ook onmisbaar voor creativiteit en innovatie.

Ook voor goede journalisten zou de twijfel aan iedere waarheid een uitgangspunt moeten zijn. Kritische journalistiek is wezenlijk voor het functioneren van een democratie. Om die reden vind ik journalisten als Arnold Karskens van grote waarde. Als een van de weinige unembedded journalisten laat hij een ander verhaal uit Afghanistan horen dan de journalisten die verslag doen met alleen een Nederlandse militiare bril. Karskens laat een ander deel van de waarheid zien. Als eerbetoon aan zijn werk werd Karskens onlangs gekozen tot journalist voor de vrede (Zie foto van het weblog van Karskens).

Maar niet iedereen is even blij met hem. Zo vindt een columnist van de website Het Vrije Volk dat Karskens zich vanwege zijn kritische artikelen schuldig maakt aan landverraad en daarom, let wel, de doodstraf verdient. Nog afgezien van het feit dat de doodstraf in Nederland is afgeschaft, vind ik dit een smakeloze, een bizarre en weinig democratische opvatting. Op het functioneren van de staat, ook op het leger moet altijd kritiek mogelijk zijn. Het Vrije Volk heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met de in 1991 ter ziele gegane krant, het is een rechts-conservatieve website waarop men zich vooral erg druk maakt over moslims, Marokkanen en de Linkse Kerk. Ook worden er de kamervragen van de PVV geplaatst.

Vorige week stond er een fraai interview met Jean Tillie in Vrij Nederland, onder andere over zijn verleden als anarchist. De slotvraag van het interview luidde: Bij Geenstijl en andere websites wordt regelmatig door bezoekers gedreigd met geweld. Is dat gevaarlijk?
Tillie antwoordde: ‘Je mag niet oproepen tot geweld. Dan overschrijd je de grenzen van de democratie. Mijn theorie is dat het mensen zijn die eenzaam op hun
zolderkamertje doordraaien en in de anonimiteit van internet hun ongenoegen spuien. Ik heb geen glazen bol, maar er wordt een klimaat gecreëerd waarin het mogelijk is dat er een rechtse Volkert van der G.
opstaat.’

En nu maar hopen dat Tillie ongelijk heeft.

Update: de columnist van het Vrije Volk heeft weerwoord (waarom Arnold Karskens mag leven) gekregen uit eigen kring

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s